Właściwości terapeutyczne oleju z czarnuszki

Właściwości olejów mogą nam pomóc zarówno w zdrowym odżywianiu, jak i kosmetyce czy pielęgnacji. Do wyboru mamy całą masę ciekawych produktów, z których każdy ma swoje indywidualne cechy i działania. Możemy więc wybrać olej, który będzie dostosowany do naszych potrzeb i rozwiąże dręczący nas problem. Co właściwie może być takim problemem? Oleje działają na wielu płaszczyznach. Wpływają na nas od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Jednak dziś skupimy się na właściwościach terapeutycznych. Na tapetę weźmiemy olej z czarnuszki. Co dobrego może nam on dać?

Czym jest olej z czarnuszki? 

Warto najpierw przybliżyć sobie samą formę oleju i jak się go pozyskuje. Tak więc olej z czarnuszki jest wytwarzany z nasion tejże rośliny. To właśnie w nich znajduje się najbardziej wartościowe składniki odżywcze. Oleje z czarnuszki są lekko gorzkie, a w zapachu przypominają przyprawy korzenne. Kolor substancji jest ciemnobrązowy aż po miodowy. Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki to w 85% nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niesamowicie wartościowe dla naszego organizmu. Do tego znajdziemy w nim witaminę E, beta-karoten, wiele minerałów, biotynę, a także fitosterole. Jeśli kupujemy olej z czarnuszki, to koniecznie wybierzmy ten tłoczony na zimno.

Jak stosować olejek z czarnuszki? Właściwości terapeutyczne 

Oleje z czarnuszki mogą być stosowane przy wielu różnych schorzeniach i problemach. Może być to np. forma aromaterapii. Olejek eteryczny zawiera niezwykle cenny składnik – tymochinon. Olej z czarnuszki może być stosowany do łagodzenia objawów alergii. Może być także prawdziwym ukojeniem w nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych. Jeśli mowa już o chorobach, to także przy zapaleniu oskrzeli można zastosować olej z czarnuszki. Zażywając olejek doustnie możemy poradzić sobie z dolegliwościami dotykającymi nasz układ pokarmowy. Jednocześnie czarnuszka obniży poziom cholesterolu i wyreguluje poziom cukru we krwi. 

 Zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce

Produkt ten może być stosowany także zewnętrznie. W kosmetyce bardzo popularne jest nakładanie go na włosy, skórę głowy czy twarz. Pomaga on w zwalczaniu trądziku, pierwszych oznak starzenia czy też łuszczycy. Warto stosować go jako maskę na włosy czy też w codziennej pielęgnacji twarzy. Nie jest komedogenny, co oznacza, że nie będzie zapychał naszej skóry. Nadaje się do wszystkich rodzajów cery. Jeśli walczysz z wypadaniem włosów, to też warto wprowadzić go do pielęgnacji! 

Jak widać, olej z czarnuszki może być stosowany na wiele różnych sposobów. Zwalczy wiele dolegliwości, chorób i dobroczynnie wpłynie na nasze ciało i zdrowie. Jeśli więc chcesz zacząć swoją przygodę ze stosowaniem olejów, to będzie to idealny początek. Koniecznie go zamów i sprawdź, jak będzie działał na Ciebie! Z pewnością szybko zauważysz pierwsze efekty i już nigdy nie rozstaniesz się z czarnuszką. 

Redakcja chorujena.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *