Spożycie jagód przeciwdziała chorobie Parkinsona

0
73

Nowe badanie wykazało, że u mężczyzn i kobiet, którzy spożywają regularnie jagody ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona jest dużo niższe, ponadto u mężczyzn ryzyko to jest dodatkowo obniżane przez konsumpcję jabłek, pomarańczy oraz innych produktów bogatych w składniki diety nazywane flawonoidami.

Jody na chorobę?

Flawonoidy znajdują się w roślinach i owocach i są także określane zbiorczą nazwą  witamina P. Występują one w owocach będących z biologicznego punktu widzenia jagodami, takimi jak maliny, jagody, borówki, porzeczki, truskawki, aronia, a także w czekoladzie i owocach cytrusowych, takich jak grejpfrut.

Badanie objęło 49281 mężczyzn oraz 80336 kobiet. Uczestnicy badania otrzymali od  naukowców kwestionariusze, które były następnie wprowadzane do bazy danych  w celu wyliczenia ilości spożytych flawonoidach. Uczestniczy badania byli obserwowani przez 20-22 lata. Badacze analizowali związek pomiędzy spożyciem flawonoidów a ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona. Oprócz spożycia jagód analizowano także udział innych źródeł pożywienia bogatych w te substancje, takich jak herbata, jabłka, czerwone wino, pomarańcze czy sok pomarańczowy. W czasie badanie choroba Parkinsona wystąpiła u 805 osób. Badania ujawniły, że w grupie mężczyzn, którzy spożywali najwięcej flawonoidów ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona było o 40 procent mniejsze w porównaniu z grupą mężczyzn spożywających najmniejsze ilości tych składników.

Wyniki badań

W grupie kobiet nie wykazano związku pomiędzy ogólnym spożyciem flawonoidów a występowaniem choroby Parkinsona. Dopiero, gdy zaczęto analizować poszczególne grupy flawonoidów, zauważono, że regularna konsumpcja antocyjanów, uzyskiwanych głównie z jagód wpływa na obniżanie ryzyka choroby Parkinsona zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

„Jest to pierwsze badanie związku pomiędzy spożyciem flawonoidów przez człowieka, a występowaniem choroby Parkinsona,” powiedział autor badania dr n. med. Xiang Gao, z  Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego w Bostonie. „Wyniki badania wskazują, że flawonoidy, a zwłaszcza antocyjany, działają ochronnie na układ nerwowy.”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here