Parkinson wywołany bakterią Helicobacter pylori

0
79

Czy bakteria Helicobacter pylori, o której wiadomo, że odpowiada w przybliżeniu za 80% przypadków choroby wrzodowej żołądka i 90% przypadków choroby wrzodowej dwunastnicy może powodować rozwój nieuleczalnej choroby neurologicznej – Parkinsona?

Jak się rozwinęła choroba?

Myszy, w średnim wieku, które zostały zainfekowane tą bakterią, po 3-5 miesiącach od zarażenia, rozwinęły symptomów choroby Parkinsona.  Traci Testerman of Louisiana State University Health Sciences twierdzi, że podobny proces może zachodzić także u ludzi.
Lekarze zauważyli związek między choroba wrzodowa żołądka i choroba Parkinsona, już w 1960 roku, zanim nawet było wiadomo, że to H. pylori jest przyczyną wrzodów. W ostatnim czasie wiele badań potwierdziło, że osoby z chorobą Parkinsona, były bardziej narażone na zakażenie bakterią H. pylori, i że wśród pacjentów z chorobą Parkinsona, po wyleczenie zakażenia H. pyroli, stwierdzono nieznaczną poprawę w porównaniu do grupy kontrolnej.
Badania, mające na celu wyjaśnienie czemu niektóre populacje są bardziej narażone na rozwój choroby Parkinksona, pokazały że ludzie ci spożywali nasiona zawierające pewną neurotoksynę, która jest niemal identyczna z wytwarzaną przez Helicobacter pylori
Testerman i jej współpracownicy opracowali model zwierzęcy, aby lepiej efektywnie zrozumieć rolę H. pylori i jej modyfikacja cholesterolu w chorobie Parkinsona. Zakazili oni młode i starsze myszy trzema różnymi szczepami bakterii by monitorować ich aktywność ruchową oraz poziom dopaminy w mózgu. U myszy zakażone jednym ze szczepów stwierdzono znaczny spadek w obu mierzonych parametrów.

Wyniki badań

„Wyniki były znacznie bardziej dramatyczne w przypadku starszych myszy niż u młodych, pokazując, że normalny proces starzenia się zwiększa podatność na zmiany Parkinsona u myszy, tak jak u ludzi”, mówi Testerman.
Aby ustalić, czy zmodyfikowany cholesterol lub inne substancje mogą być odpowiedzialne za rozwój choroby Parkinsona, podano starszym myszom ekstrakt H. pylori. Myszy nie zostały zarażone, ale rozwinęły takie same objawy jak osobniki zakażone bakterią, co sugeruje, że zmodyfikowany cholesterol, lub inny związek zawarty w bakterii, przyczyniają się do rozwoju choroby.
Model opracowany przez Traci Testerman pokazuje, że nie każdy szczep bakterii H. pyroli posiada jednakową zdolność do wywoływania objawów choroby Parkinsona.
Według dr Testerman, jest mało prawdopodobne, by pozbycie się Helicobacter z organizmu w późnym stadium choroby mogło znacznie poprawić stan chorego. – Do zniszczenia pewnych komórek nerwowych dochodzi jeszcze przed pojawieniem się objawów parkinsona. Proces ten postępuje wraz z rozwojem choroby. Komórki te na nowo nie urosną – tłumaczyła uczona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here