Jak skutecznie odchudzać się w XXI wieku?

0
185

Kolejne zatrważające statystyki dotyczące nadwagi i otyłości w Polsce przekonują, że nasz kraj dogania w tym niechlubnym wyścigu Amerykę. Nieco lepiej mają się Francuzi – tam na nadwagę i otyłość cierpi ponad 40% mieszkańców. W Polsce jest to już 56%. Ten sam problem w USA dotyka aż 76% obywateli. Dlaczego tak się dzieje? I jak temu zaradzić?

Zdrowe odchudzanie

Przysłowie: „czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał” wydaje się być tutaj nad wyraz adekwatne. Problemy z nieprawidłową wagą zaczynają się bowiem już w dzieciństwie i bardzo często towarzyszą przez całe życie. Szacuje się wręcz, że 20% osób z nadwagą nigdy nie kończy diety. Dlaczego tak jest? Powodem najczęściej jest nieprawidłowo dobrana terapia. Chcąc poprawić swój wygląd ludzie najczęściej sięgają po rozwiązania, które przynoszą niemal natychmiastowe efekty, bez żadnego wysiłku. Niestety, takie wyjście nie może zostać obojętnym dla zdrowia. Diety cud, głodówki, niesprawdzone i nieprzebadane medykamenty – wszystko to wyniszcza organizm i sprawia, że po ewentualnej, krótkotrwałej poprawie, kilogramy wracają, a do dolegliwości związanych z nadwagą dochodzi rozdrażnienie, a często także stany depresyjne.

Jaką więc wybrać dietę, by zmienić swoją sylwetkę i utrzymać nową wagę? Przede wszystkim nie wystarczy krótkotrwałe rozwiązanie, a raczej wprowadzenie stałych zmian w nawykach żywieniowych. Należy przyzwyczaić organizm do nowego trybu działania i przestawić sobie czujnik głodu na zupełnie inne godziny. Posiłków prawdopodobnie będzie więcej niż do tej pory ale będą mniejsze. Najlepiej jeżeli ten trudny okres złagodzimy przez kulinarne dogadzanie tkwiącemu w nas łasuchowi.

Oczywiście nie wszyscy mają czas, żeby zakopać się w tabelach kalorycznych i z miarkami w ręku oraz wagą kuchenną na podorędziu, zdziałać dietetyczne cuda kulinarne. Warto rozważyć opcję, która może rozwiązać problemy braków czasu, zdolności kucharskich czy chęci. W dużych miastach funkcjonują firmy zajmujące się cateringiem dietetycznym, które są świetnym rozwiązaniem, łączącym drobiazgowość i fachową wiedzę dietetyków z fantazję i doświadczeniem szefów kuchni.

Smaczne menu

Przemyślane, wyliczone i smaczne menu, w postaci pięciu kolorowych, w pełni zbilansowanych posiłków codziennie dostarczane jest pod wskazany adres. Wśród dań, czytamy na jednym z portali zajmujących się dietą z dostawą pod drzwi, znajdują się na przykład takie frykasy jak: zapiekany filet z łososia polany sosem koperkowo-ogórkowym, podany z purée ziemniaczanym z pesto bazyliowym, pierś kurczaka w pomarańczach, serwowana z kaszą kuskus i brokułami w pestkach dyni, a na deser: ciasto gruszkowe albo budyń czekoladowy z aromatyczną skórką pomarańczy. Takie menu nie brzmi ani jak kolejna batalia z dodatkowym tłuszczykiem ani jak dieta, a przy okazji zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze, przestrzega zaplanowanego limitu kalorycznego (do wyboru są diety 1000, 1200, 1500 i 2000 kalorii) i przyzwyczaja do wielkości posiłków, zdrowych nawyków żywieniowych oraz nowych pór jedzenia.

Catering dietetyczny jest odpowiedzią na dotykający coraz więcej ludzi problem nadwagi i otyłości w Polsce. Estetycznie podane i apetyczne, niskokaloryczne posiłki przygotowane przez specjalistów odchudzają i sprawiają, że dieta przestaje być drogą przez mękę, a staje się ciekawym, kulinarnym doświadczeniem, które procentuje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here